Pexels.com archyvo nuotr.

Nagų grybelis – nemaloni ir atkakli infekcija, kuri gali paveikti tiek suaugusius, tiek vaikus. Ši liga ne tik gadina estetinį nagų vaizdą, bet ir gali sukelti diskomfortą bei komplikacijas.

Nagų grybelis, nors dažniau pasitaiko suaugusiems, gali atsirasti ir vaikams. Svarbu laiku pastebėti pirmuosius požymius ir kreiptis į gydytoją, kad būtų paskirtas tinkamas gydymas. Podoklinika Vilnius suteiks Jums išsamią konsultaciją, kuri padės išgryninti efektyviausia gydymo metodą.

Nagų grybelio požymiai

Nagų grybelis (onichomikozė) vaikams pasitaiko rečiau nei suaugusiems, tačiau jį atpažinti vis tiek svarbu. Pagrindiniai ligos požymiai pateikti žemiau.

  • Vienas iš pagrindinių simptomų – nago spalvos pokytis. Nagas gali tapti gelsvas, rausvas, žalsvas ar balkšvas.

  • Nagas gali tapti storesnis ir grubesnis nei įprastai.

  • Grybelio paveiktas nagas gali pradėti deformuotis, keisti formą, tapti nelygus ar banguotas.

  • Grybelis dažnai sukelia nago silpnumą, o dėl to jis lengviau lūžta ar trupa.

  • Kai kuriais atvejais nagas gali skleisti nemalonų kvapą. Tai dažniausiai nutinka, kai infekcija yra pažengusi, o grybelis pradeda ardyti nago struktūrą. Bakterijos, kurios gali prisidėti prie grybelinės infekcijos, taip pat gali būti atsakingos už kvapo atsiradimą. Jei pastebite tokį simptomą – svarbu kuo greičiau kreiptis į gydytoją, kad būtų nustatyta tiksli diagnozė ir pradėtas gydymas.

  • Jei infekcija progresuoja – nagas gali pradėti sukelti skausmą ar nemalonų pojūtį, ypač vaikščiojant ar spaudžiant nagą.

  • Aplink pažeistą nagą gali atsirasti paraudimas, patinimas ar niežulys. Šie simptomai dažniausiai rodo, kad nagų grybelis paveikė ne tik nagą, bet ir aplink esančią odą. Tai gali būti organizmo reakcija į grybelio sukeltą uždegimą. Be to, kai kuriais atvejais aplinkinė oda gali būti pažeista ir dėl to, kad vaikas kasosi taip bandydamas sumažinti niežulį, o procesas gali sukelti papildomas infekcijas.

Jei įtariate nagų grybelį vaikui – būtina kreiptis į gydytoją, nes vaikų grybelinė infekcija gali būti sunkiau pastebima ir gydyti ją reikia atsakingai. Gydytojas gali atlikti tyrimus, kad patvirtintų diagnozę, ir paskirti tinkamą gydymą.

Ką gali sukelti nagų grybelis vaikams?

Nagų grybelis vaikams, nors ir retesnis nei suaugusiems – gali sukelti įvairių komplikacijų ir diskomfortą. Ilgainiui grybelis gali sukelti nago deformaciją, nagas gali tapti storas, nelygus ir sunkiai kerpamas, o tai gali sukelti skausmą. Jei nagų grybelis negydomas – infekcija gali išplisti į kitus nagus arba aplink esančią odą, taip sukeldama odos grybelį (tinea pedis), ypač ant pėdų. Grybelis gali sukelti skausmą, ypač vaikščiojant ar atliekant kasdienes veiklas.

Dėl nago ir odos pažeidimų grybelis gali sudaryti sąlygas bakterinėms infekcijoms vystytis, kurios gali dar labiau komplikuoti sveikatos būklę. Žinoma, nagų spalvos ir formos pokyčiai gali sukelti vaikui nepatogumą ir sumažinti pasitikėjimą savimi, ypač jei tai matoma nagams ant rankų.

Vaikų nagai auga lėčiau nei suaugusiųjų, todėl gydymas gali trukti ilgiau. Taip pat grybelinė infekcija gali būti užsitęsusi, jei laiku nepradėtas gydymas, o ankstyva diagnozė ir gydymas gali padėti išvengti šių komplikacijų, todėl svarbu kreiptis į gydytoją.

Gydytojas paskirs tinkamą gydymą

Gydymo metu dažniausiai skiriami vietiniai preparatai, kurie tiesiogiai tepami ant pažeisto nago ir aplinkinės odos. Jie veikia grybelį vietoje, vis mažindami simptomus. Populiariausi yra priešgrybeliniai lakai, kurie padeda užkirsti kelią infekcijos plitimui ir naikina grybelį. Jei grybelis yra pažengęs ar vietiniai vaistai nepadeda – gydytojas gali paskirti geriamuosius priešgrybelinius preparatus. Šie vaistai padeda kovoti su infekcija iš vidaus. Tiesa, tokie vaistai turi tam tikrų šalutinių poveikių, todėl gydytojas turi įvertinti – ar jie yra būtini vaikui ir stebėti gydymo eigą. Labai retais atvejais, kai infekcija yra sunki ir kiti gydymo būdai neveiksmingi – gydytojas gali rekomenduoti chirurginį nagų pašalinimą. Tai leidžia pašalinti grybelį ir užkirsti kelią infekcijos plitimui.

Partnerio turinys

Taip pat skaitykite: